Избягване на настинката от климатиците

Настинал мъж в офис пие чай

Климатиците са същинска благодат в това горещо време и едва ли можем да си представим какво би било без тях. Но както казва източната философия, всяка монета има две страни и „климатичната настинка“ е едната от тях. Нека погледнем твърденията на някои клиенти на масажен кабинет Hi Touch по този въпрос.

Клиент А: „Ужасно горещо е нощем и се налага да оставям климатика през цялата нощ. Когато се събудя на сутринта обаче, цялото тяло ме боли, дори ставите и пръстите на краката.“

Клиент Б: „Климатикът в офиса е много силен и чувствам болка в раменете и врата. Имам затруднения при ставане сутрин, изпитвам слабост и нямам апетит. Депресиран съм, гади ми се и съм замаян.“

Много от тези симптоми са причинени от климатиците. В лятно време телата ни преминават от студената въздушна среда към горещата лятна такава.

Все едно да влезем във фурната, след това в хладилника и после обратно във фурната. Тялото ни постоянно се приспособява към външната температура.

Енергията ни и органите ни не спират да работят за приспособяването ни. Порите ни продължават през цялото време да се отварят и затварят, телесната ни температура, вътрешните ни органи и жизнената ни енергия също работят за подпомагане на този адаптивен процес. Когато това се случва твърде дълго време и ние се чувстваме зле и уморени, то имунната ни система е отслабнала и тази климатична настинка ще ни “хване” много бързо, лесно и незабележимо.

Какво бихме могли да сторим, за да се предпазим от такива проблеми?

 • На работа, в охладения от климатика офис, е добре да носим тънко яке или сако и копринен шал, за да предпазим врата си. Вратът ни е прозорец към сковаването.
 • Препоръчително е краката на жените да са топли, за да се предотвратят по-силни болки по време на цикъл, тъй като седенето в близост до климатик или на течение може
 • да предизвика настиване на яйчниците.
 • Ако използвате климатик нощем, настройте го да се изключи след полунощ.
 • Ако на сутринта се чувствате уморени, полезно е да изпиете чаша горещ чай. Студената закуска е по-добре да се избягва.
 • Ако е възможно, опитайте се да не използвате климатика, особено през нощта.
 • Не бива да прекалявате със студените напитки. Обикновено, колкото по-горещо ни е, толкова повече се увеличава консумацията им и това води до проблеми със стомаха и, разбира се, с гърлото.
 • Потенето е нещо естествено и не бива да се притеснявате от този процес. Телата ни се нуждаят ежедневно от известно количество пот, за да премахнат топлината, съхранявана вътре.
 • Джинджифилът е съкровище. Пиенето на чай от джинджифил или използването му като добавка в храната помага за отстраняване на вътрешната скованост и хлад, както и от влиянието на външния студ.
 • Пийте много вода.
 • Ходете поне веднъж седмично на релаксиращ масаж. Например, при HI TOUCH – екип от незрящи масажисти!
имунна защитаздравословен начин на живот
Автор

Още по темата

Skip to content