Новите достъпни банкови карти за незрящи

В предишни наши статии сме говорили за трудностите при банкирането, изпитвани от незрящите. От Mastercard започват да мислят в тази посока, създавайки вариант на своите карти, предназначен за по-лесното им разпознаване от незрящи потребители. Картата е наречена Touch card.  Тя позволява на потребителите да нагласят правилно картата при поставянето й в банкомата и да знаят кой вид платежна карта използват.

От сайта обявяват, че са променили  и подобрили дизайна на картите си, като новата Touch Card е в няколко варианта според вида й –  с кръгъл прорез, дебитна карта с широк квадратен прорез и предплатена карта с триъгълен прорез.

Стандартът е проектиран да работи с терминали на места за продажба и банкомати.

Концепцията на Mastercard е проверена и одобрена от Кралския институт за слепи в Обединеното кралство и Visions – (услуги за слепи и зрително затруднени в САЩ). Картата е съвместно проектирана от Idemia – глобалния лидер в разширената идентичност, предоставящ надеждни решения във физическото, както и в цифровото пространство.“

Да се надяваме, че скоро и незрящите в България ще могат да използват тези карти и че все повече банки и други финансови институции ще вземат пример.

Източник:

https://www.mastercard.com/news/press/2021/october/mastercard-introduces-accessible-card-for-blind-and-partially-sighted-people/

Автор

Още по темата

Все още няма достатъчно публикации по темата
Skip to content