Основни разлики между лятна депресия и лятна умора

Сезонното афективно разстройство (САР) засяга повече от 5% от населението. Касае се за т.нар. зимна депресия. Тя се отключва ежегодно с намаляването на продължителността на деня и застудяването на времето. При част от пациентите, диагностицирани с разстройството, се наблюдава лятна форма на страданието, наречена лятна депресия.

Лятната депресия все още озадачава учените. Макар и да се среща сред пациенти със зимна депресия, изглежда, че причините, водещи до лятната форма на заболяването са различни. Някои от симптомите също не се припокриват. Най-често симптомите включват загуба на тегло и апетит, раздразнителност и нарушен сън.

При всяка форма на депресия в мозъка се откриват промени. Те са предимно от функционално естество и засягат баланса на биологично активните вещества (т.нар медиатори). При депресия се отчита повишаване на задържащите за сметка на възбуждащите медиатори. Ролята на антидепресантите е да възстановят баланса между тези молекули.

В литературата се откриват различни обяснения за отключването на лятна депресия. Някои от тях са:

  • Промяна в работния ритъм и реорганизация на ежедневните дейности и задължения. Независимо дали се касае за лятна отпуска, ваканция на децата и необходимост от полагане на повече грижи за тях, ремонтни дейности или всякакви други ангажименти, излизащи от ежедневно утановената целогодишна рутина. Всичко това може да отключи епизод на лятна депресия.
  • Смята се, че някои хора несъзнателно провокират епизоди на зимна депресия, пускайки щорите и климатика на работното място и по-този начин изсценирайки зимни условия. В тези случаи лечението е излагане на повече слънчева светлина.
  • Претоварването с работа преди излизането в почивка също може да изтощи мозъка и да доведе до преходни депресивни епизоди в първите почивни дни.

Каквито и да са причините, лятната депресия не е тежка и е преходна. На пръв поглед се дължи на временен дисбаланс в организма, провокиран от промяна в установения ритъм на живот. Трудно е и разграничаването и от умората, предизвикана от жегите.

Сред основните разлики е, че лятната депресия се проявява при част от хората със сезонно афективно разстройство през зимата. Освен това, лятната депресия се провокира от промяна в ритъма на живот и не преминава при адекватна рехидратация и пребиваване в студено помещение.

Лятната форма на сезонното афективно разстройство не изисква медикаментозно лечение, освен в случаите на тежки депресивни епизоди, които са рядкост. Правилният съвет към хора в депресия не е „Стегни се”, а „Почини си“!

Автор

Още по темата

Все още няма достатъчно публикации по темата
Skip to content