Най-нездравословните навици, допускани в ежедневието ни

Днес се говори за здравословно хранене повече от всякога. Имаме достъп до огромно количество противоречива информация. Много хора не са убедени дали правят добър избор по отношение на начина си на живот. Както пише Кевин Даум, преди години някои учени твърдят, че всяка калория се преработва от тялото по един и същи начин, независимо от източника на тази енергия. Но по-новите проучвания по темата отвеждат повечето диетолози към по-комплексен и нюансиран подход. Например, преди специалистите по храненето препоръчваха диета с по-малко мазнини за по-добро общо здраве. Сега изследователите смятат, че някои мазнини не са здравословни, но имаме нужда от други, следователно трябва да избягваме само вредните.

Нездравословните избори, които правим, често изглеждат по-лесни, бързи и ефективни, когато сме гладни, особено в обедната почивка, когато разчитаме на нещо готово за хапване. Ето кои са основните изкушения в хранителния режим и как можем да ги избегнем.

Съветите на Гаутам Гупта – основател и изпълнителен директор на NatureBox.

Пропускане на закуската

Макар изследванията да не показват категорично, че пропускането на закуската е нездравословно, те сочат, че редовно закусващите имат по-здравословни хранителни навици като цяло. Освен това пропускането на закуската често води до преяждане. Ако сте зает и се изкушавате да напуснете дома си, без да закусите, старайте се да имате готови варианти за закуска с високо съдържание на фибри и протеини. Подходящ избор са овесена каша, кисело мляко с мюсли и т.н.

Честа консумация на вредни храни

Една от най-трудните задачи е да контролираме честите похапвания, особено на любими неща като десерти и снаксове. Леките закуски са добра идея, защото стабилизират нивата на кръвната захар и предотвратяват „вълчия“ глад, а съответно и преяждането след него.

Мултитаскинг по време на хранене

Чували ли сте за принципа на шам-фъстъка? Според едно проучване хората, които ядат шам-фъстъци, почиствайки ги от черупките, поемат по-малко калории от онези, които консумират ядките почистени. Вниманието е ключът към правилното хранене.

Приемане на нужните калории чрез напитки

Тук Гупта няма предвид само алкохола. „88 проучвания откриват връзка между приема на безалкохолни напитки и наднорменото тегло. Лесно е да пиете много захар, от която тялото ви няма нужда, дори от естествени източници, например плодови сокове.“ Водата трябва да бъде предпочитана напитка. Ако имате нужда от по-отчетлив вкус, можете да пиете чай без други добавки.;

Хранене твърде късно вечерта

Гупта признава, че мненията по тази тема са противоречиви, но предупреждава, че ако се храните преди лягане, това може да доведе до нездравословен цикъл, включващ оскъдно хранене през деня и обилно засищане на глада вечер. Ако ви мъчат киселини, късните хранения може да влошат симптомите. Най-добре е да вечеряте достатъчно рано, за да не си лягате с пълен стомах, и достатъчно късно, за да не огладнеете точно преди сън.

Заблудата, че храната навън е като храната вкъщи

Гупта отбелязва, че повечето хора не знаят, че авиокомпаниите слагат повече сол и подправки, за да противодействат на атмосферното налягане и сухотата на въздуха в кабината. Повечето хора не си дават сметка и за добавките в ресторантите.

Честа консумация на алкохол

Не е нужно да препивате, за да усетите вредното влияние на алкохола. Много алкохолни напитки съдържат повече калории, отколкото захарта. Освен това алкохолът отслабва имунната  система и замъглява ума. Дори една чаша може да се отрази на качеството на съня. Здравословно е да ограничите алкохола до минимум и да избирате напитки без захар, когато искате да се поглезите, казва Гупта. Колкото по-бистра е течността, толкова по-добре. Бялото вино е чудесна опция, съдържаща малко калории

Прекаляване с кофеина

Кафето се приема за приятел на съвременния професионалист, който се бори със стрес, ниски нива на енергията и наближаващи крайни срокове. Но няколко чаши кафе не само ще ви направят по-нервни, но и ще нанесат по-сериозни вреди на здравето ви. Прекомерната консумация на кофеин е възможно да доведе до нарушения на съня, също и на сигналите за глад, и до повишаване на нивата на кортизола. Гупта препоръчва да не се пият повече от две кафета на ден.

Автор

Още по темата

Все още няма достатъчно публикации по темата
Skip to content