Какво отключва депресията?

Тъгата е усещане, което всички изпитват, и е нормална реакция в трудни времена, която преминава след известен период от живота. Но когато човек има депресия, тя засяга нормалното му функциониране. Депресивното разстройство не е знак, че човекът е слаб или безхарактерен, тя просто е състояние, което се нуждае от лечение. В определен момент от живота си от него страда една четвърт от населението на земята.

Според класификацията на Националния институт за ментално здраве на САЩ тъгата е само малка част от депресията, а някои хора с депресия може изобщо да не изпитват тъга. Депресията има много други симптоми, в това число и физически. Човек страда от депресия, ако някой от следните симптоми продължава повече от 2 седмици – постоянна тъга, тревога или усещане за празнота, чувство на безнадеждност, песимизъм, чувство за вина, безпомощност, чувство за липса на собствена значимост, загуба на интерес към удоволствията от живота, към практикуване на любимите хобита, спад на енергията, лесна уморяемост, усещане за липса на бързина, трудна концентрация, намалена памет, трудност при вземане на решения. Към симптомите могат да се прибавят трудното заспиване, ранното сутрешно събуждане и свръхсънливостта, повишеният апетит и промените в теглото, раздразнителността, припряността и мислите за самоубийство.

Какво отключва депресията?

Много фактори могат да отключат депресия, но сред най-разпространените са загубата на любим човек или приятел, трудни връзки, преживени в детството тежки събития или някаква стресова ситуация.

Депресията може да се отключи във всяка възраст, но обикновено започва в тийнейджърските години или ранните 20 или 30 години. Повечето хронични разстройства, които влияят върху възрастните, започват с повишена тревожност в детството.

Депресията може да се появи отново, съпровождайки сериозни болести като диабет, рак, сърдечна болест или болест на Паркинсон, като тя може да влоши тези заболявания, както и те нея. Понякога лекарствата за лечение на тези заболявания могат да предизвикат странични ефекти, които да подсилят депресията. Всяка депресия е различна. Не всеки проявява всички споменати по-горе нейни симптоми. Тежестта и честотата на симптомите, както и тяхната продължителност, зависят от индивида и неговите специфични заболявания, като симптомите могат да варират и в зависимост от стадия на заболяването.

Депресията се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, заради биологични, житейски, хормонални и психосоциални фактори.

/По материали от научни издания/

Автор

Още по темата

Все още няма достатъчно публикации по темата
Skip to content