Как да се върнем на работа без стрес след празниците

Може да бъде много трудно да се настроите за работа след празници – повечето хора са запознати с вълнението и безпокойството преди да се върнат на работа и невъзможността да се включат активно в процеса през първите дни. Ето защо трябва да знаем как да се върнем към нормалните работни дейности без стрес. Мария Ломжева, специалист по социална работа, съветва да се подготвим за първия работен ден още преди ваканцията: преди да излезем в отпуск, поемаме проста задача, която да продължим след края му. Това ще помогне да влезем в обичайния си ритъм възможно най-бързо.

„Разбира се, след почивка не е лесно да поемете важна и отговорна задача, така че трябва да започнете с прости дребни неща – това ще увеличи концентрацията ви. Адаптирането се случва доста бавно и изключително в процеса на дейност“, казва специалистът.

Често безпокойството преди да се върнем на работа е свързано със страха, че може да са настъпили важни промени по време на нашето отсъствие. Колегите могат да ни помогнат да се справим с безпокойството, като ги помолим да ни информират за пропуснатото, както и да споделят впечатленията си от ваканцията. Претоварването в първите дни може да доведе до бърза преумора и прекомерен стрес, което ще се отрази не само на резултатите от работата, но и на здравето, затова психологът препоръчва да си позволим петминутни почивки, които ще ни помогнат да се концентрираме и структурираме мислите си, а след работа – да отделим време за себе си. „Много е важно да не я „карате през просото“ през първите дни, да планирате разумно работния си ден, като редувате почивката с енергична дейност.

Организирайте ежедневието, планирайте всички неща предварително, влизайте в работния процес постепенно – това ще помогне за постигане на максимални резултати“. Съветва специалистът. изненада или подарък за себе си също може да помогне за запазването на позитивно отношение.

Ако у дома ви очаква дълго желано нещо или нещо, което максимално отговаря на вашите интереси, това ще ви позволи да се включите в процеса на активна дейност по положителен начин. „Всички обичаме, когато желанията ни се сбъдват. Това е чудесна причина да придобиете това, за което наистина сте мечтали. Подарете си тази радост и емоционалният резултат няма да ви накара да чакате“, добавя психологът.

 

Източник: dnes.bg

Автор

Още по темата

Все още няма достатъчно публикации по темата
Skip to content