Как да постигнем здравословен сън

Нощта е времето, в което трябва да си отпочинете, да се отдадете на дълбок сън, който да спомогне за възстановяване на тялото, премахване на умората от всяка клетка.

За да бъде сънят пълноценен, продължителен и качествен, нужно е да направите някои неща преди лягане. Как да помогнете на добрия сън?

Изключете телефона

Мобилният телефон вече е неизменна част от живота ни. Но поне преди лягане се отървете от него. Ако е възможно изключете напълно мобилния си или поне го сложете на безшумен режим, за да можете да се наспите качествено без нищо да издава звуци до главата ви.

Прочетете книга

Книгата трябва да стане новият ви най-добър приятел вечерно време преди лягане. Четенето унася, успокоява и не вреди, както гледането на телевизия. Изключете всякакви устройства около себе си. Оставете единствено нощната лампа.

Дори да почетете само няколко страници от любимата си книга, е достатъчно, за да се освободите от стреса, натрупан през деня.

Слушайте музика

Музиката има терапевтично въздействие. Тя успокоява както сетивата, така и съзнанието. Слушането на музика е най-добрият начин да се отпуснете и да подготвите психиката за сън.

Музиката дори лекува безсъние. Изберете тиха, лека и отпускаща музика. Агресивният и енергичен рок например, не е особено подходящ, дори да ви е любим.

Яжте лека и здравословна храна

Преди лягане злоупотребата с тежки храни е противопоказна. Хапнете нещо леко и здравословно и най-вече – изяжте го поне 4 часа преди да заспите. Пълният стомах затормозява храносмилането, а оттам и целия процес на здравия сън.

Една голяма купа със свежа салата е много добър избор, особено в летните жеги.

Без кофеин преди сън

Някои хора имат вредния навик да пият кафе късно вечер. Колкото и да мислите, че това не ви действа и заспивате дори да изпиете последното си кафе в 20.00 часа, това не е така.

Кофеинът действа на нервната система, дори да не усещате това пряко.

Спете в тъмна стая

Дори най-малката светлина пречи на производството на мелатонин, така важен за добрия сън. Ако имате проблем със спането на тъмно ще трябва някак да се преборите със себе си, защото това е противопоказно за отпочиването на организма.

Взимайте релаксираща вана

Вана или душ – няма значение. Важното е да се почувствате отпуснати и преродени преди съня. За да бъде той качествен трябва да се подготвим от преди това. Ако си легнем ядосани, нервни или стресирани, сънят няма да бъде пълноценен.

Автор

Още по темата

Все още няма достатъчно публикации по темата
Skip to content