Райна Соколова: Бизнесът все повече се свързва с хората с увреждания

Интервю с Райна Соколова от Бгассист във връзка с наградата, която компанията получи на награждаването в конкурса на Български форум на бизнес лидерите за отговорен бизнес.

От 2003 г. до момента всяка година се провежда награждаване за отговорен бизнес. Целта е да се популяризира социално-отговорното поведение на бизнеса в България.  Това е своеобразно признание за усилията на компаниите, които развиват успешно проекти в областта на корпоративната социална отговорност и същевременно се стремят да насърчат останалите бизнес представители да развиват активна социална политика.

Награди се връчват в следните седем категории:

Инвеститор в обществото – отличава компанията с най-сериозни бизнес практики, насочени към дългосрочно социално развитие и просперитет на общността, в която функционира, или на цялото общество.

Инвеститор в околната среда – отличава компанията с най-активна дейност за опазване на околната среда, създаване и използване на екологично чисти продукти или технологии.

Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд – поощрява успеха на компании, които се стремят към устойчиво развитие чрез непрекъснат професионален растеж на своите служители и реализират практически стъпки за подобряване условията на труд.

Инвеститор в знанието – отличава компаниите, които работят усилено за повишаване качеството на образованието, подобряване квалификацията на младите хора в България и подпомагане на научната и изследователската дейност.

Награда за маркетинг, свързан с кауза – отличават се компании, които, рекламирайки своя продукт или услуга, в същото време декларират подкрепата си за определена социална кауза. Tя може да е материална (част от цената на продукта или услугата се отделя в полза на каузата), може и да е само под формата на добро послание, насочено към клиентите. Така потребителите не само се присъединяват към социалноотговорното поведение на компанията, но и научават повече за нуждите на обществото.

Най-добра социална политика на малко или средно предприятие.

Многообразие на работното място –  отличава компанията с най- добри практики на равенство и приобщаване в работната среда. Категорията е въведена през 2021 г. от Хартата на многообразието в България – съвместна инициатива на Българския форум на бизнес лидерите и Центъра за изследване на демокрацията за насърчаване на разнообразни екипи и социално включване на работното място.

Една от наградените компании в последната категория на трето място е Бгассист. Няколко дни след награждаването се свързах с Райна Соколова – техен служител за интервю по темата.

Ето и какво ми отговори тя.

Бихте ли ни разказали първо за компанията Бгассист и дейността й?

Ние сме БГАсист ООД – единствената специализирана фирма в България за технически помощни средства и технологични услуги за малки и големи със зрителни увреждания. Ние не предлагаме просто продукти и услуги за незрящи, а нашият собствен пример. Ние сме живото доказателство, че е нужна чисто човешка воля и добри технологии, за да живеем щастливо. Ние сме с нарушено зрение, но това е само в наша полза – познаваме потребностите на нашите клиенти в най-дребните детайли. Знаем проблемите и нуждите им, защото те са точно като нашите. Познаваме мечтите и семействата им и се радваме, че една голяма част са и наши приятели. Ние имаме щастието да се докосваме ежедневно до мъничките им житейски победи, въпреки зрителното им увреждане. Повече за нас можете да научите в сайта ни  www.bgassist.com

Разкажете малко за вас и работата ви там?

Аз съм семеен терапевт и логотерапевт. Имам своя психотерапевтична практика. В БГАсист имам удоволствието да представям фирмата пред обществеността, да срещам технологиите с психологията, да творя, да правя уникални срещи с уникални хора.  Да разработвам и участвам в реализирането на много интересни и полезни проекти. Да спомагам за добри партньорства.

Какво ви мотивира да работите там?

Преди повече от пет години БГАсист ме поканиха да водя едно тяхно обучение за екипност. Бяхме няколко дни заедно, говорихме за тяхната стратегия, за краткосрочните и дългосрочните им планове. Тези хора така ме очароваха, че накрая аз бях готова да им платя за времето прекарано заедно, а не те на мен. Това, което видях бе страхотен дух, една много интересна и правилна нагласа за живота. Тези хора, които сега са и мои колеги бяха изпълнени с надежда, работиха работа, която  много хора без зрителни нарушения даже не биха си и помислили. Намираха решения на привидно неразрешими казуси. И най-важното докато работиха се забавляваха страхотно.  И така си казах, че си заслужава да давам от моите знания и опит на една уникална порода си фирма и да имам удоволствието да общувам с колеги, които са пример за това, че човешкият дух никога не боледува. Да, може да боледува тялото, душата, зрението да е намалено или да липсва, но духът винаги е наличен.

Как кандидатствахте за наградата на форума на бизнес лидерите?

БГАсист е член на Хартата на Многообразието и в тази ни роля системно получаваме новини от тях. Разбрахме, че в Годишните награди за отговорен бизнес има нова категория Многообразие на работното място и кандидатствахме. За нас е важно ние самите да даваме пример, чрез собствения си живот. Ако все повече бизнес лидери  се свързват с хората с увреждания през еднаквостите, през чисто човешкото, а не през различията, компаниите ще станат наистина пъстри и многообразни.

Как се чувствате като част от наградените компании?

Със сигурност е приятно да се наредим до най-големите компании на България в областта на Корпоративната социална отговорност. Но никога това не е било мотив за нас. Да, като всяка компания ние се стараем да се рекламираме, да достигаме до все повече хора, но това което ни движи е желанието да сме полезни. И всяка нова награда идва с все по-голяма отговорност за всички ни.

За първи път ли печелите такава награда?

Получихме втора награда в категория Най-добра политика на малко и средно предприятие  отново в Годишните награди за отговорен бизнес за 2018 г. Бяхме наградени и със специалната награда „ENGAGE“, която се присъжда на един от всички номинирани проекти във всички категории. Носителят се определя от Международния форум на бизнес лидерите, а основният критерий е степента на ангажираност и участие на служителите на една компания при реализирането на номинирания проект или за цялостен принос на нейните служители за общественополезни каузи.

Още едно заслужено признание  за подкрепата ни към хората със зрителни увреждания в нужда. Най-голямата платформа за доброволчество в България –  TimeHeroes връчи приз  на БГАсист в рамките на Годишните си награди „Героите 2019“.

През декември 2020 г. БГАсист получи първа награда в Годишните национални награди за социална иновация в подкрепа на социалната икономика, връчвани ежегодно от Министерството на труда и социалната политика. Фирмата ни бе отличена в категория Социални иновации, свързани със заетост.

Каква трябва да бъде една компания, за да спечели подобна награда?

Смятам, че основният фокус на всяка една фирма трябва да бъде идеята да помага, да бъде полезна, да предлага много повече от стоки и услуги. Трябва да прави добро за хората.  И знаете ли, нашата най-голяма награда е нашата вътрешна удовлетвореност, че сме полезни. Това е много повече от всякаква външна награда – да виждаме смисъл в това, което правим. Разбира се ценим безкрайно всяка получена награда и хората, които оцениха уникалността ни.

И накрая, пожелайте нещо на нашите читатели!

Като логотерапевт мога най-искрено да им пожелая да откриват смисъл в живота си. Да са отдадени на добра кауза и да обичат истински някого. Само така можем да бъдем цялостни. И никога, наистина никога да не се отказват от онези неща, които им носят ценност и смисъл.

 

Автор

Още по темата

Все още няма достатъчно публикации по темата
Skip to content