Интервю с Гергана Стоянова, „гласът от GPS-а“

Интервю с Гергана Стоянова, българска театрална, филмова, телевизионна и озвучаваща актриса, любим глас на много читатели.

Здравей, много се радвам, че се съгласи да дадеш интервю за нашия сайт Blinfo.bg.

Аз също съм щастлива да го сторя.

Разкажи ми кога започна да четеш аудио книги?

Ами, като че ли беше преди 20 години, започнах да чета за библиотеката на незрящите. Отначало четох само романтични романи, но после попаднах и на криминалета. И тогава ме впечатли една история, за 5 годишно момиченце, което беше убито в една градинка и полицията стига до задънена улица в следствието, тогава майка му взима нещата в свои ръце и започва собствено разследване. Разтърси ме може би защото моята дъщеря беше родена преди няколко месеца и си представих как бих се чувствала аз, ако ми се случи подобно нещо. След това, започнах да чета в Storytel, като отново започнах първо с романтичните романи, прочетох и първия аудио сериал, пак любовна история.

А когато книгата е тежка, наситена с емоции, как успяваш да ги предадеш? Когато има тежки неща, как се овладяваш?

Много често не мога и откровено си плача. Но понеже не може да се записва, когато съм разстроена, тогава си забивам ноктите в дланите и така след записа ми остават следи от болката. Искам да кажа на читателите, че когато чета книгата, аз давам всичко от себе си, за да остана предана на автора и на преводача така, както те са го написали. И когато не съм доволна от интонацията, с която съм го прочела, карам отново и отново да се запише, докато ми хареса. Друг важен въпрос отново за аудио книгите, е че аз имам проблем с тях понякога, заради прекалената драматизация на някои актьори, когато четат, или пък с липсата на всякаква емоция в прочетенето.

Ти четеш изключително чисто. Как си изчистила до такава степен четенето си? Може би и за това са те избрали, да направиш speechlab, точно заради чистото ти произношение.Колко дълго можеш да издържиш да четеш, без да спираш?

Рекордът ми е 6 часа и 20 минути, като спрях само за да заредя другия файл и да пийна вода. Важно е да четеш дълго, защото така навлизаш в историята и я преживяваш заедно с героите. Важно е да не си гладен, когато четеш. Защото се отразява на записа, добре е да си се наспал, защото ако си си легнал в 3 и си станал в 6, е много вероятно да допускаш чести грешки при четене и тогава горко на тонрежисьора.

Какво би казала на нашите читатели, като за финал?

Не спирайте да четете, или да слушате книги. По този начин уплътнявате времето си и му давате живот, пък и когато слушате книги, можете да вършите 2 неща наведнъж, правите си нещо из къщи и същевременно слушате хубава книга!

Автор

Още по темата

Все още няма достатъчно публикации по темата
Skip to content