Туристическите пътувания в чужбина и незрящите

Всеки обича да пътува. Набелязва дестинация, резервира хотел чрез туристическа агенция или самостоятелно, намира си екскурзовод отново по същия начин, резервира билет и тръгва. Да, но при незрящите нещата стоят по малко по-различен начин. В следващите редове ще дадем някои насоки за това как един незрящ да се чувства също толкова комфортно след връщането си от друга страна, колкото и зрящите.

Избор на дестинация

Ако не сте решили кое интересно кътче на света искате да посетите, помислете за места, които биха ви били наистина интересни.

Потърсете онлайн статии за приключенски пътувания и градски туризъм и попитайте слабовиждащите си приятели за идеи какво да правите и къде да отидете. След като сте взели решение, е време да разберете как можете да се възползвате максимално от пътуването си.

Достъпността в държавата и местността, която ще посетите

Някои големи градове са организирани в мрежи, които са лесни за навигация. За отдалечените села може да има малко функции за достъпност, но хората там може да са готови да ви помогнат.

С придружител или без

Помислете дали да не помолите зрящ приятел или член на семейството да дойде с вас. По този начин можете да прекарате повече време в удоволствие и по-малко време за разсейване, когато се ориентирате в нова среда. А и ще имате някой, с когото да споделяте спомени години напред.

След като сте пътували с придружител, може да решите, че предпочитате да отидете самостоятелно. Просто се уверете, че плюсовете във вашия случай са повече от минусите.

С куче-водач

Тук ще трябва да направите всички необходими проверки за това дали държавата, която искате да посетите, е възможно това да се случи с придружител и какви са документалните изисквания, включително здравен паспорт и ваксинация.

Здравен аспект

Консултирайте се с Вашия лекар и с фармацевт, за да се уверите, че всичките Ви лекарства и рецепти са актуални. Ако отивате в чужбина, информирайте се за ваксинациите, които ще ви трябват.

Не правете всичко сами. Има много туристи, предпочитащи да използват туристически агенции и компании, специализирани в работата с хора с увреждания. Техен ангажимент е да са отговорни за  всичко. Те ще се погрижат както за вашата екскурзия и намирането на асистенти – както за преминаването от летището на държавата, от която идвате, така и за достигането до летището на тази, в която пристигате, и обратно. Ще организират и настаняването ви в хотела. Възможно е и да има и опция за организиране на придвижването до хотела, което да се осъществи също от туроператорската компания. В някои хотели има служители, които по време на престоя на хора с увреждания са техни асистенти и екскурзоводи.

Относно багажа, обикновено имате ограничение и трябва да вземете възможно най-важните за вас вещи.

И накрая, нашата препоръка е преди всичко да се интересувате какви ще са климатичните условия в държавата, в която отивате.

Автор

Още по темата

Все още няма достатъчно публикации по темата
Skip to content