Първи уъркшоп от цикъла „Разходки по ръба“ – аспектите на тъмнината и докосването

Съвместно събитие на Библиотеката на Гьоте институт София и Фондация Синергиа

Гьоте Инститиут България и Фондация „Синергиa“  канят всички, които имат интерес да предизвикат себе си, да вземат участие в първия уъркшоп от цикъла „Разходки по ръба“ – аспектите на тъмнината и докосването.
Той ще се състои на 18 декември 2023, в понеделник, от 18:30 часа в Библиотеката на Гьоте институт в София.

Това ще е едно своеобразно изследване на  познанието за различното, непознатото, невидимото и неизвестното.
Събитието е подходящо за хора с интереси в областите на психологията, психотерапетви от различни школи, студенти и докторанти от хуманитарните дисциплини, както и за социални работници и педагози. Това ще е един преживелищен формат с временна депривация на зрението и последваща дискусия с участието на Татяна Сиракова, незрящ клиничен психолог със специализация по психоанализа.

Ще създадем контекст, в който ще можете да усетите творческите си способности и умението за себеизразяване и осъзнаване на личната „тъмна територия“,в която обитават страхове, спомени, травми, проблеми и загуби. Същевременно ще дадем ъгъл за развиване на устойчивост (resilience) към стрес, житейски влошавания и неизбежни промени.

Територията на тъмнината неминуемо е свързана с модерния образ на незрящия като водач в прехода от светлина към мрак и обратно, своеобразен медиум между два свята, земен и подземен, съзнателен и подсъзнателен. Мракът освен негатив е също и позитив, в него могат да се открият неподозирани ресурси от вдъхновение, доверие, емпатия, които водят към осъзнаване на житейската логика и смисъла, които се крият под черупката на събитийността и ежедневието.

Ще бъдат разгледани философксите и психологическите форми на сетивността в контекста на тъмнината и слепотата, слепите петна на зрението, модерните нюанси на мрака в масовата култура, водещите автори и книги по темата.

Това ще е първият от нестандаретн цикъл от уъркшопи и обучения в специален смесен формат на провеждане със и без зрение, на светло и в пълна тъмнина с подбрани лектори и теми.

Събитието ще се проведе в следния ред: групова тактилна разходка със завързани очи, прожекция на част от тематичен филм, обсъждане на преживяното, видяното и невидяното и чаша вино от специална селекция.

Входът е свободен.
Започваме точно в 18:30 часа!
Заповядайте!

Автор

Още по темата

Все още няма достатъчно публикации по темата
Skip to content