Някои необичайни приложения на лимона

Този цитрусов плод не служи  само за освежаващи напитки и вкусни десерти. Той е универсален и изцяло естествен почистващ препарат за дома. Сокът е ароматен и има избелващи свойства, а маслото от кората му може да помогне за полиране и блясък.

Ето няколко необичайни употреби на този чуден плод:

Дезинфекция на  микровълновата фурна

Изстискайте сока на цял лимон в чаша и пуснете в микровълновата фурна за 1-2 минути. След това само избършете стените.

Отстранете миризмата от пластмасовите кутии

Ако вашите пластмасови кутии все още миришат на храна, дори и да сте ги измили старателно, Просто натрийте кората върху пластмасата и след това измийте с течен препарат и вода.

Медни тенджери и тигани

Капнете няколко капки лимонов сок върху мека четка и използвайте, за да възвърнете блясъка на медните тенджери и тигани.

Премахване ръждата от ножовете

Изцедете сока на гъбата за миене и разтрийте ръждивото място. След това изплакнете.

Освежаване на шкафовете

Изсушете няколко лимонови кори или резени, сложете ги в малки торбички и ги поставете между дрехите. Също така можете да сложите изсушените кори в долната част на кошчето за боклук, за да го дезодорирате.

Почистване на прозорците

Смесете лимонов сок с няколко капки оцет във вода, за да направите изцяло естествен препарат за почистване на прозорци. Сокът помага за почистването на стъклото и намалява миризмата на оцета.

Обезмаслител за плотовете

Киселината на лимоновия сок може да намали мазнините от храната. Просто изстискайте върху влажна кърпа или гъба и почистете печката и плота (трябва да се внимава,, защото киселинността може да повреди някои синтетични плотове с твърда повърхност).

 

Източник: https://simplyshellie.com/10-unusual-uses-lemons
Автор

Още по темата

Все още няма достатъчно публикации по темата
Skip to content